23 May 2002

email melayang di icph dari si opeak :

urgently required.. satu perusahaan information technology consultant multi-nasional (a.k.a kantor si opeak) memboetoehkan....

application developer

role description / job description : the application developer is responsible for the implementation of the application and translates requirements to specifications. the application developer writes technical specifications, codes the program according to standards and quality assurance rules, tests the program, communicates to team members, functional consultants and/or key-users, takes security into account and makes estimations. the application developer is able to understand user requirements and the overall business concept. he/she can give an overview of the functionality that has to be build, is aware of the technical limitations and knows which development tools to use.

responsibilities : writing technical specifications, designing and developing the technical model, develop according to functional and technical specifications, formulation of conceptual and technical data models according to applicable business processes, develop according to standards and qa rules, communication with team members, architects, functional consultants and/or key-users, communication with quality assurance leader about requirements and testing scenario's, formulate overview/list of development work, compatibility between the functional and technical design, well performing code, testing of own code, testing of the whole application, informing project and team members of relevant issues, designing the database-access, developing common database-access logic according to the functional and technical specification, responsible for the overall application performance, deployment of applications

tasks / activities : estimate development time/effort required --based on functional/technical specifications, write technical specification, code program, add documentation in code and in specification, testing of code, ensure the overall security within the program, communicate to development team leader --team and project members and/or key-users, maintain issue lists and work lists, integrate business rules with code, write common database-access logic, create and refine conceptual and technical data models, validate conceptual and technical data models, identify access and concurrency requirements, design distributed model, write technical documentation, knowledge transfer to team members, responsible for the overall performance

requirements : cxpertise / technical knowledge, knowledge of programming language(s), development environment(s) and development tool, knowledge of programming concepts and component based development, knowledge of distributed computing and computing platforms, knowledge of messaging standards, knowledge of normalization rules and processes, knowledge of alternative concurrency control methods and locking mechanisms, knowledge of programming language(s), development tools, methods and modeling, analysis and problem solving skills, ability to evaluate alternatives in code implementation and make decisions, ability to identify, troubleshoot, and correct malfunctions/failures, ability to transform logical model into technical model, ability to relate database usability and user requirements to object development, ability to define attributes and align to entities, ability to analyze alternatives, consider trade-offs, and make decisions, ability to plan an adequate distributed model, ability to negotiate and resolve conflicts, ability to translate client/user requirements into data model, ability to translate client/user requirements into functional/technical specifications

management skills : ability to plan adequately, ability to train/coach junior staff, time management skills, commercial skills, ability to identify business opportunities, (inter-)personal skills, ability to interact and communicate effectively with project and team members and/or key users, customer facing and presentation skills, good verbal communication skills combined with the ability to listen, positive attitude; self-motivated with a desire to learn, ability to communicate alternatives and decisions, the ability to work in diversified teams, strong spirit of collegiality --a dedication to client collaboration and teamwork,

knowledge areas : the application developer has a very in depth, applied knowledge of various areas in application development. this in depth knowledge is based on the java/oracle development platform.

key items : knowledge of graphical user interface design and platforms, knowledge of application security requirements, standards and policies, knowledge of requirements regarding exchange of data and access issues, knowledge of application support and development processes, knowledge of performance metrics development and documentation procedures, knowledge of distributed computing and computing platforms, knowledge of debugging tools, unit testing procedures --and iteration design processes, knowledge of software quality assurance practices, knowledge of technical design --construction --and testing phases, knowledge of grammar --readability --and usability standards for consistent design, knowledge of programming languages --tools and techniques, knowledge of version and revision control practices and procedures, knowledge of customer security requirements, knowledge of requirements regarding exchange of data and access issues, knowledge of security standards and policies, knowledge of security requirements as they apply to program development, knowledge of application security limitations and capabilities, knowledge of application security issues, knowledge of Web and other site security management tools

qualifications degree : none, yr exp: 1, job location : jakarta
monthly salary range : negotiable
job type : full time, permanent and contract

please submit your resume to : srib@id.[disetip].com


hehehehe... holy cow!.. ajaib juga job descnya...

let see.. programmer? iya... system analyst? iya.. business analyst? ya juga... project leader? ya... project manager? ada juga di job descnya... dba? iya... quality assurance? iya... technical writer? iya lagi... and deploy juga? so it specialist juga iya.. that's a whole it team capability, damn it!... well, no wonder subject emailnya dicari: superman! :) .,. cynical opeak lagi in action...

all of those skill for how much a month? 2mil? 3? 4? 5?.. no way...

when there is someone who is capable of doing those thing (as if such it superman exist :), in my opinion, they have to be shelves at least 9.... most probably 13.... tapi dimana juga bisa nemu those skill di it person (a.k.a buruh terdidik) yang cuma punya experience for one f*cking year?.. har har har... that ad is laughable.. and entertaning too... thx peak, emailnya...

dan ada masukan dari fajar, ndi... sebagai engineer di tempat dia (satu it consultant specializing ke banking), yang dibutuhin bukan superman.. tapi insomniac technician... karena hampir tiap malam begadang..

dunia it memang moy..
hip hip hurray... tgif, ndi.. finally, this is the last day of da boring training.. we have set that today's training will only be held for half day... *imagining abis jumatan langsung cabut ke... err*.... kemana ya?..

ooops.. darn

21 May 2002

atheic/too...

ahhh.. look what a-bored-trainee-with-way-too-much-time-to-surf-da-web can do in his already stiff time....
may/have/a/point/but/../damn/rude
...sad/or/funny/or/both..
kabar masuk dari erly...

23 mei briefing tesis
27 mei ujian pak beny (it investment)
30 mei ujian pak adhy (network)
3 juni ngumpulin tugas software requirement
12 juni ngumpulin tugas is strategy


aiyaya... :)

sementara di kepala masih ngegantung beberapa issue..

wbs buat nyantai.com
training sql server
kursus deutch
kerjaan wbit dari eberle
cari topik buat thesis


mesti 'masuk gua' gak ya, ndi?...

kalo lo masuk gua, nggak kasian sama si neng, ip... ? when is the last time you did that?

err.. i dont remember... 99?

ngobrol dulu deh sama die.... bisa?

err..

any problem, ip?

20 May 2002

*grin*
barusan si aip masukin buku ini ke amazon wish list dia.. kenapa ip?

the books sounds very very interesting, ndi...

di qb dah ada belum ya?

17 May 2002

hey, you.. star wars fans! you are going to hate this article... :)
this is the second day si aip jualan roti di kantornya. teh anna, kakak neng sayang mengajar tata boga di satu smk di jakarta pusat. smk ini mendapatkan fasilitas soft loan berupa alat-alat produksi tata boga modern (and it's big big big.. i've seen those machines with my own eyes.. two large rooms seems not big enough, and i really think the quality should be the same with ones on 5 star hotel)...

so then, teh anna decided to use those machines untuk menjadi jalan tengah.. antara siswa smk menerapkan ilmu tata boga, dan mensiasati agar biaya yang diperlukan untuk proses itu didapat dari hasil penjualan produk... berupa roti...

roti coklat, 1500 rupiah.. keju, 1500.. pisang keju, 1500... pisang coklat, 1500... sosis, 2300... roti baso.... arrrrrghhh!!!.. heheheh.. si aip geleng-geleng kepala karena dah lama nggak pernah jualan lagi...

last time gue jualan itu waktu dulu, ndi... taun 1985... waktu itu di daerah sebelah komplek perumahan tempat gue tinggal ada pembangunan komplek baru.... dan satu pagi, gue bareng sama isnandar ke ibu viandhi, pemilik usaha katering di komplek, dan ikut jadi bala tentara berjualan teh botol.. hehehehe... kelas 4 es de... seharian jualan dan profit yang gue dapet cuma 500 perak... :)

dulu harga teh botol itu 75 rupiah.. kita kasih es, bisa dijual 200 perak ke pengemudi-pengemudi traktor


proses jualannya gimana ip?

keliling-keliling, ndi... dan kalo males jalan, ikut nebeng traktor... :)

500 perak hasil kerja seharian.. ironisnya, duit itu abis aja dalam waktu setengah jam... dan setelah itu gue baru nyadar bahwa cari duit sendiri enak, tapi kadang serasa nggak worth it dibanding hasilnya..


elonya aja kali yang kebiasaan manja, ip... biasa tinggal nodong doang ke nyokap lo... :)

iya kali ya?.. hehe

so hari ini lo dapet profit berapa?

hari ini gue bawa 20 roti, ndi... sebagian besar harganya 1500 aja.. turn overnya 40900 perak.. komisinya 10%, berarti 4090 perak... hmmmmm.... hehehehehe...kecil bener ya?

tapi gak pa pa... dibanding dulu cuma dapet gopek, 4090 berarti ada progress dong ya... ye gak, ndi? :)))

16 May 2002

ndi, gue numpang jualan yeeeeeeeee... :)

dijual 2nd flashplug 8m untuk pda palmos kompatibel seri iii (meliputi antara lain : palm iii, iiie, iiix, iiic, iiixe dan vii, trg pro, handera, de el el). kegunaan untuk menyimpan data tambahan palm anda (menyimpan database dan ebooks) dan membackup data sehingga anda bisa melakukan restore ke palm tanpa pc. kehilangan data bisa disebabkan oleh batere habis, atau hard reset. buatan jerman. ukuran kecil, praktis dan tanpa batere. gambar, cara pemakaian, driver dan aplikasi pendukung terbaru bisa dicek di :

http://www.flashplug.de

dijual memory sodimm 128mb pc133 144pin. dibeli langsung dari dell.com us, baru, tapi tak sempat dipakai (notebooknya keburu hilang dicuri :( ). saya tawarkan rp. 350rb (nego, yang penting benda ini jadi duit lagi).

http://accessories.us.dell.com/sna/productdetail.asp?sku=659248-1

jika berminat silahken hubungi si aip di arief at wiena dot net...

blah!!.. next time lo nitip iklan di blog gue, gue charge lo, ip! :P
tadi pagi selagi nganter neng kerja, si aip nyetel radio di 100.2mhz, female radio.. ada acara namanya oc a.k.a obrolan cantik.. topik yang dibicarakan adalah soal 'wanita modern'...

ada satu narasumber atau profil yang diwawancara.. gue lupa namanya siapa, yang pasti dia salah satu dari sedikit sutradara wanita di indonesia.. dan ada beberapa interaksi yang si aip bisa tangkep...

broadcaster: "do you consider yourself as a modern woman?"
si profil: "modern itu isi kepala, bukan apa yang tampak diluar, dan ya i consider myself as a modern woman"

terus si broadcaster cerita ke pendengar bahwa si profil itu karirnya berawal dari asisten produser bla bla.. sampe jadi produser dan sutradara...

broadcaster: "umur anda berapa sekarang?"
si profil: "35"

broadcaster: "nggak ingin berumah tangga?"
si profil: "nggak"

broadcaster: "kenapa?"
si profil: "buat saya kebersamaan dengan laki laki tidak harus dalam bentuk rumah tangga"

broadcaster dan si profil saling cerita soal sudut pandang soal susahnya jadi ibu, ngantor tapi ingat anak di rumah, tapi di rumah kemudian inget kerjaan kantor...

broadcaster: "makasih mbak anda sudah jujur... anda fokus terhadap apa yang anda kerjakan, dan karena itu anda pantas disebut sebagai wanita modern"

!!!

what, ndi?!
...
hey i know i'm not a saint or something, but shoe man... were they trying to endorse something there? definisi wanita modern adalah full karir dan whattehell dengan keluarga? kalo definisi modern itu begitu, mau dibawa kemana peradaban?

sabar ip.. sabar.. :) tapi gue setuju ama lo, kalo wanita sampai lupa (atau dikondisikan untuk lupa) akan peran vitalnya yang satu itu, manusia berhenti disini saja sebagai penghuni muka bumi.. puff!*

14 May 2002

wie heissen sie?

ndi.. belajar bahasa jerman ndi.. hehe..

but shoe.. if there's anything good from germany that i can find, other than einstein, is her.. kari wuhrer...

yah ip... lo lupa bmw... paye lu, ah.... :)

12 May 2002

“i object to violence because when it appears to do good, the good is only temporary; the evil it does is permanent." (gandhi)

"peace cannot be kept by force. it can only be achieved through understanding." (einstein)

“peace is not merely the absence of war. it is also a state of mind. lasting peace can come only to peaceful people.” (nehru)

10 May 2002

iix down.... dan halaman coklat entah kenapa jadi tambah susah diliat.. blah! :(

06 May 2002

akhirnya... setelah 3 taun, ndi.. dapet juga mah family name... nugraha/dot/com, here i come..

05 May 2002

another manic monday.. senin pagi lagi deh, ndi.. nggak kerasa yang namanya weekend tau tau dah lewat aja... dan gue nggak inget apa aja yang gue kerjain di weekend yang baru lewat itu.. (dammit! x).. yang gue inget, hari minggu pagi pagi dibangun mah mom-in-lo diminta mindahin si kambing (waks!... si kambing dah jadi satu karakter di halaman coklat ya, ndi?... mesti nambahin di char page dong ya... well, that char page dah mesti diupdate anyway.. very soon i guess).. si kambing menghalangi mobil pa-in-lo, mo dipake buat nganter gerombolan pengacau jalan jalan ke ancol.. mo naik perahu sama sama katanya...

nah.. baru inget.. ternyata sabtu kemarin ponakan paling kecil ulang tahun... pestanya di rumah mo-in-lo, so that's why gerombolan pengacau ngumpul disini... :) ... and hehehehe. dont ask me to tell you about the party, ndi... its full of noise and yelling children... all i can say is that gerombolan pengacau really really live up their name and credibility... hihihihi... (and all i did was wandering around shooting the party with the handycam.. and watch my back as some of the gerombolan member will grab my hand to look at the screen, and in the process ruining my shots)

back to the ancol thing, me and neng ikut naik perahu.. and no matter trivial as it might look, splashes of air laut on my hand, a not so breeze of shore wind on my face surely made the day... its refreshing, ndi..

and neng suggest that we should have more simple outing like that on weekends.. yep yep.. agree, neng... agree indeed..


meooowwwww...

04 May 2002

bang! hidup weekend! :)

03 May 2002

yesterday is a usual day... nganter si neng ke kantor, terus gawe.. dan sorenya jemput si neng dari kantornya... and the road is smooth aja dari sudirman sampe imam bonjol..

but shoe..

di salemba, ada orang berantem, ndi.. kayaknya pengamen atau apa lah.. 5 meters on my right side. tiga orang ngeroyok satu orang.. taxi di depan gue langsung motong traffic light, banting stir ke arah senen.. sementara gue got stuck antara traffic dari arah matraman dan ogahnya gue ke arah senen (it was a rush hour, and i surely ogah muter balik dari senen ke matraman.. apalagi ke arah cemput... no sh*t...)...

dan dalam gamangnye gue nggak mo kemane, si neng minta gue maju dikit, ndi.. menjauh dari those arguing bastardos.. and i did..

dan

*whamm!!!*

batu bata terbang (tm) versi 1.0 produksi pengamen salemba ltd., ngehajar this poor twincam.. (the name of the twincam is kambing.. but that's another story, ndi) ...

neng panicked.. but thx god that the traffic light is then green after that.. so we drove and then pull over at carolus... only to see that the only thing that got smashed is the batu bata it self.. it looks like the batu bata was shamed to kaca belakang, cos sisa sisa tanah merah nempel on that glass..... sigh..pas di sudut, ndi.. kalo gue tadi gak maju, dah kena kap deh.. kalo kurang maju 30 senti aja.. dah kena bodi belakang.. pfuuiiii.. thx god....

basi aja kalo sampe kaca si kambing retak atawa bodi penyok... si kambing memang belom lunas, ndi... hehehe

01 May 2002

stuck di kelas between classes, aip just go and sit on the lecturer's seat and use the pc there.. blogging...

this week is one quite week... went to bandung to pick up neng on friday, and saturday had to be on spice garden to meet with nyantai.com bee-o-dee (board of dongo'ers).. a bit tiring...

the trip to go there was nice... started from rawamangun thru ciawi, aip drove at 90 to 100 kmh.. but from there to cianjur, the traffic is full of occasional clog.. even worse, all traffic from cianjur toward bandung was rerouted thru a small road.. from there the traffic is smooth.. its just that taking that road cost about 15 minutes of extra time than usual... but the view was nice thou... its been a long time i guess since aip took a jalan-jalan ke kampung.... :)

yes the trip was a bit tiring... but aip didn't knew that on sunday and monday he will get exhausted... dia ikut lomba balap karung satu siemens sampe bolak balik lima kali lapangan... ampuuuun ip, you are surely looking for any way to enjoy your childishness yeh?.... hehehe